Home Lees meer Recensies Bestellen Contact

Toen op 15 maart 1996 de vliegtuigfabriek Fokker failliet ging, betrad bij benadering 100.000 jaar ervaring de arbeidsmarkt. Ervaring in alles wat er komt kijken bij het ontwikkelen, fabriceren en verkopen van razend complexe en hoogwaardige systemen. Ervaring die, anders dan velen verwacht hadden, niet teloor ging met de val van Fokker, maar doorvloog naar andere bedrijven en sectoren, om daar nieuwe toepassingen te vinden, opnieuw tot waarde te worden gebracht.

In dit originele boek doet Joost van de Griendt wat niemand hem voordeed: hij volgt die ervaringen en hun dragers. Wie zijn de mensen die vanuit deze ene ervaringsbron, Fokker, doorvlogen? Welke bagage namen zij met zich mee? Hoe verging het hen? Wat betekende hun ervaring voor hun carrière sindsdien? Welke invloed hadden zij en hun ervaring op de bedrijven waar ze emplooi vonden en op de Nederlandse economie? Zijn daar lijnen in te ontdekken, lessen uit te leren, inzichten aan te ontlenen, conclusies aan te verbinden?

Om dit boek te kunnen schrijven interviewde Joost van de Griendt ruim dertig voormalige managers en directeuren van Fokker. Zij verhalen over de alledaagse en vaak weerbarstige praktijk van leiderschap en algemeen management. Over samenwerking, verbondenheid en trots. Over de kracht en kwetsbaarheid van informele organisaties. Over het belang van bevlogenheid, lef en vechtlust.

Fokker leeft voort in de kennis, de ervaring en de bevlogenheid van hen die er ooit werkten en die wat ze leerden en meemaakten nog dagelijks toepassen. Leerstof voor jonge managers, inspiratie voor leiders, bestuurders en ondernemers.

Boek Publicatie